Per tal entendre el que es pretén explicar, cal ser conscient de l’antiguitat de la pràctica vinícola i l’explotació de la vinya, la qual es troba documentada a la nostra comarca, des de l’Antiguitat.
Història del vi al Penedès
En primer lloc, els pobladors Ibers, els quals foren ensenyats pels comerciants Fenicis, ja conreaven a les nostres planes la vinya, i n’explotaven el seu fruit mitjançant l’elaboració del vi. Un bon exemple en seria el jaciment del Turó de la Font de la Canya (Avinyonet del Penedès), on es trobaren les restes de pinyols carbonitzats més antics de Catalunya.
Aquesta pràctica, que es magnificà amb l’arribada de l’Imperi Romà, trobà també la seva continuïtat durant els deu segles que ocupà el període Medieval. Els principals centres d’explotació d’aquest recurs, foren sense cap mena de dubte, els Monestirs i els Castells, els quals jugaren el paper de centres fiscals de gestió i emmagatzemen d’aquest producte.
Aquest factor ens porta a entendre els castells com a edificacions que, més enllà de jugar el paper de simples fortificacions defensives, esdevenien els punts de cobrament de les rendes que els pagesos, en forma de vi, havien de pagar. Tanmateix, moltes vegades, la documentació de l’època ens permet veure aquesta realitat i entendre-la d’una manera més nítida.
Castell de Font-rubí
El Castell de Font-rubí, que s’emmarca a la història a finals del segle X com un dels múltiples castells de frontera del Penedès, territori de la Marca del Comtat de Barcelona, esdevé un clar exemple d’aquesta pràctica i recau precisament en la recerca documental, la tasca de mostrar-ho al món.
Així doncs aquest castell, englobat dins de la categoria de castells termenats, denominats així per tenir sota el seu domini i administració unes terres i un terme, tingué als anys 70 del segle XV, un important celler. Aquest contenia diverses bótes, carretells, barrals i portadores, i també un “un embut de terra (terrissa) per embotellar vi”.
Tots aquests objectes citats en els inventaris foren emprats durant segles i definits amb el mateix nom. Evidenciant sempre la importància i la perdurabilitat que la vinya i el procés d’elaboració del vi tingueren a les terres penedesenques i més concretament al municipi de Font-rubí.
Un recurs econòmic explotat i amortitzat durant mil·lennis que ens mostra la importància socioeconòmica i simbòlica que tingué el vi al llarg de la història.
Situació del castell de Font-rubí
Aquesta torre es troba situada al turó del Castellot, en la zona de la serra del Bolet a una altitud aproximada de 759 metres. En el terme municipal de Font-rubí, Alt Penedès. A la seva època tenia un valor estratègic degut a la seva gran vista panoràmica de tot el Penedès. Avui dia, podem contemplar els dies que no hi ha núvols al cel, el mar Mediterrani i l’illa de Mallorca.
T’agradaria visitar altres castells emblemàtics del Penedès?
Castell de Subirats (Alt Penedès)
Quan es va iniciar la conquesta del Penedès als sarraïns per part de Sunyer (Comte de Barcelona), el Castell de Subirats va ser un dels primers castells construïts a inicis del segle X.
Actualment és un excepcional mirador del Penedès i les muntanyes de Montserrat. Està situat a prop d’Els Casots seguint l’autovia N-340 cap a la carretera BP-2427.
Castell de Sant Martí Sarroca (Alt Penedès)
S’han trobat indicis de què abans de la construcció del Castell de Sant Martí, havia hagut assentament ibèric i també un de romà. Amb la construcció del castell, durant molts anys va servir de punt de guaita i protecció per als seus habitants.
Aquest castell es va començar a construir al segle XI. Un segle més tard, s’hi van construir les muralles i estances nobles. La planta baixa era l’antic celler de vi del castell, una similitud en un entorn vitivinícola amb el Castell de Font-rubí.
Castell d’Olèrdola (Alt Penedès)
Fortificació situada estratègicament entre la plana del Penedès i el Garraf. Fa milers d’anys que diferents pobladors van deixar la seva empremta: des de vestigis de l’edat de bronze i ferro, un poblat iber, una fortificació romana, ciutat medieval, un castell i tombes medievals formen part d’aquest conjunt monumental a Olèrdola.
Deixa un comentari